HTML

Utrechti napló

Friss topikok

  • tuttoi: Zoli! Miért nem folytatod a bloggodat? Nagy örömmel olvastam. Az e-mail cimemet tudod, h akarod be... (2008.05.14. 01:17) Szeneslapát és csokitorta
  • wanna: Végre hozzájutottam, hogy megint a naplódat olvassam,s a sok szomorúság meg bosszankodás meg honi ... (2007.12.19. 23:14) Születésnapomra : tanár úr, mosogasson
  • attila: Uram ez magyaran szolva odabasz nagyon tetszik lehet hogy en is igy kezdtem volna a palyafutasom... (2007.12.13. 22:43) Hollandá válok: lépésről lépésre
  • Zsombor: Zoli, nem tervezed frissíteni a blogot? :) (2007.11.17. 18:15) Búcsú Nicole-tól
  • Marci: Szia Zoli! Látom jó kalandos életed van odainn! És emellett még napló is, minden elismerésem:) az... (2007.10.24. 23:20) Tanulás és órák

Linkblog

Hogyan szerezzünk kávét 15 lépésben

2007.09.22. 16:05 Fenrir

A kávéautomatáról szeretnék nektek mesélni. Egyrészről a napi két-három kávé elengedhetetlen kelléke életemnek, másrészről a rendes kávét a kávézókban aranyáron mérik. Minden út a kávéautomatához vezet. A kávéautomata használatához érettségi, de leginkább BA-fokozat kell, amit rögtön megértesz kedves olvasó, ha eleolvasod milyen lépéseket kell tenni a kávé érdekében:

1, berakni a chipcardot

2, megnyomni a 8-as gombot, a Beker opciót: ez adja 10 eurocentért a poharat. (Intézményesített rablás és visszaélés az ember függőségével, ocsmány dolog. Saját poharat hurcolászni minden nap pedig, nos az mégicsak kispolgári). Adná a poharat, de előbb:

3, megnyomi a start gombot, ez azt jelenti, hogy szeretnéd is a poharat, nemcsak egy rosszul kondicionált csimpánz vagy, aki összevissza nyomogat, hogy banánt kapjon. Még sehol sem vagyunk.

4, a poharat elveszed, és a kávékiöntő alá teszed. Egyes gépeken a bal oldalon van a poháradó, másik gépeken jobb oldalon, tehát helyet cserél a kávéöntővel, alkalomadtán. Hogy ez milyen kínos szituációkat teremt, inkább nem részletezem

5, Kiveszed a chipcardot.

6, Beteszed a chipcardot

7, Megnyomod az 1-7-ig gombokat, mondjuk legyen 1-es, a presszó

8, Megjelenik egy menü, ahol választhatsz: 1-feketén 2- tejjel 3-csak cukorral 4-"Compleet".

9  Ezen még valahogy átverekeded magad, megnyomod a 4-es gombot.

10 Megjelenik egy újabb menü, ahol beállíthatod: a, a kávé erősségét b, a tej mennyiségét egy 5-fokú skálán c, a cukor mennyiségét egy 5-fokú skálán. Ekkor már olyan ideges vagy, hogy szinte nem is kell az élénkítő kávé. A beállítás a következőféleképpen folyik: megnyomod az 1-es gombot, majd a kezelőpulton található nyilakkal állítgatod az erősséget. Ezt eljátszod minden egyes opciónál. Nem lehet felcserélni. Ha nem akarod, akkor megnyomod a start gombot. Nagyon kell vigyázni, mert van reset gomb és back gomb is, ha az ember véletlenül mellényom, az kész katasztrófa

11 Megnyomod a start gombot

12 Megjelenik a képernyőn a "Snelkeuze = 01299" felirat, és a gép elkezd berregni. A Snelkeuze valójában a fekete humor rendkívül érett megnyilvánulási formája. Jelentése: ha gyorsan akarod a kávédat, akkor írd be az ötjegyű kódot, mielőtt jönne a kávé. Közben, mint mondtam, berreg a gép.

13. Lassan, rendkívül lassan , és komponensenként eregeti a kávét a berregő szörnyeteg.

14. Ha kész, akkor kiveheted a kávédat.

15. Vedd ki a kártyádat minél gyorsabban. Hogy miért, mindjárt kiderül

Kísérő jelenségek: minden egyes opcióhoz oda kellett volna írnom, hogy ha egy picit is vársz, akkor elkezd sípolni a gép. Különösen a chipcard jelenlétére érzékeny, amint kész vagy a pohárral, vagy a kávéval, elkezd istentelenül sípolni, mintha azt akarná mondani, hogy "Kedves vásárló, tüntesd el ezt az átkozott idegent a testemből!". Mivel egymás mellett két-három automata van, ezért szinte mindig polifonikus pittyegés-orgiát produkálnak a rosszindulatú masinák. 

A fent felsorolt 14 pont sorrendje nem felcserélhető. Mivel kellően nagy gyakorlat, magas IQ-hányados, és emberfeletti türelem, továbbá keződszinten holland nyelvtudás kell a gépekhez, ezért mögöttük szinte mindig sor áll. Továbbá mivel gyakran idegesek a felhasználók, mire kávéhoz jutnak, ezért a linóleum is mindig ragad a masinák előtt.

Igazi közellenségek, a racionalitás tozszülöttjei.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lippenyiutrecht.blog.hu/api/trackback/id/tr70173146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mama 2007.09.23. 22:28:30

Látod, együtt Európában!!!!
Amúgy az egész procedúra nekem a Nyugati pályaudvar jegyautomatáit juttatja eszembe.
Van különbség is persze, nevezetesen, hogy a MÁV érzékelve a nemtudommit, külön egyenruhás embereket állít az automaták mellé, akik segítenek. Nyilván ők azok, akik varázslatos kapcsolatban vannak a GÉPPEL, mert lazán átsiklanak azokon a problémákon, amiken én simán felakadok. Legszebb példám: nem fogadta el a GÉP a bankjegyet, én görcsöltem: jegy nélkül nem utazom - próbálkozzunk együtt -, a vonat két perc múlva indul - fókuszáljunk, a jegy megszerzésére - stb.
A EMBER ehelyett odakiabált a beengedő embernek, hogy mehet, a beengedő ember intett a még ott tébláboló kalauznak, hogy OK, a kalauz, a jegyellenőrzéskor (már a vonaton) csak annyit mondott sokat sejtetően, hogy: "tudom, kétszáz forint", majd közös megkönnyebbüléssel elváltunk egymástől.

A jegy? Ugyan...
A kávé? Lassan kicsorog.

wanna 2007.09.23. 22:36:50

Elfáradtam a sok korrektúraolvasásban, s úgy döntöttem, megajándékozom magam egy kis hollandus blogolvasással. Megérte. A kávéautomatától könnyező röhögésben törtem ki. Lehet, hogy a 16. lépésben egy kis fémkar kitolhatna egy paírzsebkendőt az örömkönnyek letörlésére, hogy SIKERÜLT!?

Ancsa 2007.09.24. 19:55:17

Vigyázz továbbra is magadra!
ja, és Neked legalább van kávéautomatád, sajnos a vadiúj Corvinus épületben egy üzemen kívüli büfé van csupán, még automata sincs, csak az utca végén lévő kisboltban! :)

Puszillak!

gábor 2007.09.26. 20:29:53

a saját pohár nem kispolgári, hanem öko. neveld meg a hollandokat!
az irodatakarításnál egyébkét egy csomó műanyag evőeszközt, poharat, tányért találtunk. egész hollandiának elég lenne.
süti beállítások módosítása