HTML

Utrechti napló

Friss topikok

  • tuttoi: Zoli! Miért nem folytatod a bloggodat? Nagy örömmel olvastam. Az e-mail cimemet tudod, h akarod be... (2008.05.14. 01:17) Szeneslapát és csokitorta
  • wanna: Végre hozzájutottam, hogy megint a naplódat olvassam,s a sok szomorúság meg bosszankodás meg honi ... (2007.12.19. 23:14) Születésnapomra : tanár úr, mosogasson
  • attila: Uram ez magyaran szolva odabasz nagyon tetszik lehet hogy en is igy kezdtem volna a palyafutasom... (2007.12.13. 22:43) Hollandá válok: lépésről lépésre
  • Zsombor: Zoli, nem tervezed frissíteni a blogot? :) (2007.11.17. 18:15) Búcsú Nicole-tól
  • Marci: Szia Zoli! Látom jó kalandos életed van odainn! És emellett még napló is, minden elismerésem:) az... (2007.10.24. 23:20) Tanulás és órák

Linkblog

Hollandá válok: lépésről lépésre

2007.09.22. 15:16 Fenrir

A sokat ígérő cím kedves olvasóm bizony egyszerre sokat, és keveset rejt: egyrészt egyre több exkluzíve holland attribútummal rendelkezem, most hármat részletezek nektek; ugyanakkor igazi hollandá akkor sem válhatok, ha a fene fenét eszik is. Miért is? 

A Hollandiában élő emberek csordáját két csoportra osztá az Úr, valának autochtonok és allechtonok. Az autochtonok azok, akiknek apja külföldön látta a napnak szép világát, az allochtonok pedig a tősgyökeresek, az igazi Hollandok. (A helyi crew, ahogy öcsém mondaná). Szóval például Nicole holland, de mivel az apja németnek született, mégiscsak egy autochton. "Az élet nem habostorta", hogy egy klasszikust idézzek. Hogy ez a címke mivel jár egész pontosan, még nem tudom, de jó tippjeim vannak, valószínűleg bizonyos körökbe nem osztanak belépőt autochtonoknak.

Mik a holland attribútomok, amiket magamra szedtem? Egyrészt van holland bankszámlám, Rabobankos bankkártyám, ami Chipcard-ként funkcionál a kávéautomatánál (a kávéautomatáról hosszasan fogok még mesélni), ez önmagában megkülönböztet az egyszerű Erasmusos diákok szürke tömegétől. Másrészt, és ez az igazi nagy szó, van bónuszkártyám az Albert Hein szupermarketbe. Hogy sikerült szert tennem erre a kincsre?

Nos, péntek este Nicole-lal és Louise-al egy suriname-i étteremben vacsoráztunk, és éppen befejeztük az étkezést, mikor látom (vagyis Nicole felvilágosít), hogy nincs az étlapon desszert. Márpedig nekem édességre fájt a fogam, úgyhogy irány az Albert Hein. Az Albert Heinben kis piros cédulákon kínálják a diszkont árukat, BONUS-felirattal. Eddigi kinti életem során próbáltam a BONUS-os termékek közül válogatni, azt gondolván naívan, hogy akkor részesülök a BONUS-mannából. De nem így volt, és amilyen ostoba vagyok, nem is vettem észre, hogy kimaradok a tutiból. (Kitérő: férfias stílusú vásárló vagyok, vagyis nem szoktam átböngészni a blokkot, hogy mi, mennyi, mennyiért, hanem fizetek, oszt jónapot; itt inkább thankyougoodbye. Ez egy nagyon rossz szokás, mert így pládul két hétig nem tűnt fel, hogy a BONUS-áldás elkerüli házamat, továbbá át lehet verni.) Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy minden egyes alkalommal, minden pénztáros kérdő hangsúllyal maga elé mormolta hogy Bonus?, miközben húzogatta el a gép előtt a kifilit, nos, ha ezt is figyelembe vesszük, akkor tényleg nincs mentségem: bénán vásárolok. Most viszont, azaz péntek este, az Albert Heinben Nicole kulcstartóján észrevettem egy kis kártyát, rajta vonalkód és Albert Hein logó. Nicole észrevette, hogy a vadember tanulni akar, és rákérdezett, hogy tudom, mi ez a BONUS. Persze, hogy tudom. És természetesen tévedek: a BONUS egy kártya, rajta egy vonalkóddal, amit igényelni kell a cigarettás pultnál. Az ember elárulja nekik cserébe legféltettebb titkait, úgyismind életkor, nem, mennyit-költ-átlagosan-nálunk, illetve opcionálisan cím, telefon, e-mail, ha valaki csipázza a soha-vissza-nem-térő-alkalomról szóló újságokat, és hírleveleket, amelyben fotoshoppal felturbózott tarják kínálják magukat, mellettük a piros címke üvölti a világba, hogy BONUS. A kártyáról kiderül, hogy nem is egy- hanem három: kettő kulcstartóra fűzhető, egy pedig a pénztárcában lapulhat meg. A lényeg: használd, hogy olcsóbban éljél és használd, mert információt szolgáltatsz a vásárlói szokásaidról, hogy majd piackutatók elemezzék, hogy melyik nap kell a instantlevest és melyik héten a tusfürdőt akciózni. Mert minden nap változik a BONUS-os termékek listája, látszólag minden törvényszerűség nélkül, valójában gondolom a kis piros címkék mozgása is ki vannak téve a kereslet-kínálat vastörvényének.

Szóval most már az én kulcstartómon is van Bonus-card, és az én pénztárcámban is, közvetlenül a Rabobank-kártya alatt ott lapul eme belépő a diszkont-mennyországba. Nicole is nagyon büszke volt rám, és kijelentette, hogy most már officially dutch vagyok.

Harmadrészt egyre előrébb jutok a holland g hang kiejtésében. A holland g hang ugyanis az, ami a holland nyelvet hollanddá teszi. Ez az a hang, ami arra késztette apámat, hogy a holland nyelvet ahhoz hasonlítsa, mint amikor egy részeg német matróz angolul próbál meg beszélni. A g hang ejtése ugyanis: KHRR. Ez az a hang, ami megelőzi azt az eseményt, mikor egy reggel a megfázott, láncodhányos nagypapa a mosdótálba köp. A h-hangot kicsit zöngésíteni kell, ha egyátalán lehet, de az r-et semmiképp sem szabad elharapni. (Nyelvjárási árnyalatok persze vannak, továbbá az sem mindegy, hogy hol foglal helyet az ominózus hang a fonémasorban, és így tovább). Aki akarja, gyakorolja: Groningen. Pénteken, órára menvén a liftben, az elsőtől a huszadik emeletig gyakoroltatta velem Haneke a dolgot, nyelvcsavarodásig. Egyre jobban megy, mire hazajövök, már profi leszek benne. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy legalább részben helyinek érezzem magam.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lippenyiutrecht.blog.hu/api/trackback/id/tr88173130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doki 2007.09.26. 10:43:30

Ja, a Bonus nekem sem tűnt fel egy jó ideig (pár hónap :), hogy nem működik magától (férfiként vásárolok). De most már én is hozzájárulok a stattisztikájukhoz.
Ha még az orrszívást el tudod sajátítani, akkor válsz igazán hollandá. A zsepi reklám a legjobb a tévében: \"Let it out!\"

wanna 2007.09.27. 22:24:07

Igazán hollanddá akkor válsz, ha magadévá teszed ennek az alapjában udvarias népnek az elképesztő térigényét. Úgy sodornak félre vagy lépnek a lábadra, hogy még csak elnézést sem kérnek - te álltál rossz helyen. Persze lehet, hogy a termeted megóv ettől az élménytől, s óvatosan megkerülnek az ütközés előtt.

attila 2007.12.13. 22:43:53

Uram ez magyaran szolva odabasz nagyon tetszik
lehet hogy en is igy kezdtem volna a palyafutasomat ha idoben nem vilagositottak volna fel az ilyen dolgokrol .
amugy van folytatasa a naplodnak szivesen olvasgatnam meg .
amugy ez valoban a valo vilag nem irsz hulyesegeket vannak itt fura dolgok legalabb is ami nekunk fura mondjuk nekem sikerult elernem azt is hogy kapok belepot mindenhova ahogy te mondanad .
egyebbkent avval rugja el minden kulfoldi a pottyost hogy angolul beszel vagy probal beszelni meg veletlenul sem hollandul , a hollandok szeretik ha valaki az onyelvukon beszel vagy csak probalkozik buszkek ra es mashogy is allnak hozza , hiaba van itt 2 nyelvuseg az osszes hivatali papir csak holland nyelven szerepel .
roviden csak ennyit szerettem volna , amugy en is hollandiaban elek . udv
süti beállítások módosítása